Dersin Adı | Kütle Transferi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 304 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 7 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin amacı kütle transferinin temel ilkelerini ve etkileyen faktörleri tanımlayarak, gıda mühendisliği alanında karşılaşılan kütle transferi problemlerinin çözümü için bu bilgilerin kullanılmasının verilmesidir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Kütle transferinin temelleri, kütle transferi diferansiyel eşitlikleri, yatışkın ve yatışkın olmayan moleküler difüzyon, konvektif kütle transferi, konvektif kütle transferi korelasyonları |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş, kütle transferinin temel ilkeleri. Moleküler difüzyon, Fick yasası, difüzyon katsayısı | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 24 |
2 | Kütle ortalama hızı, molar ortalama hız, hacim ortalama hızı | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
3 | Molar akı, moleküler difüzyon akısı, konvektif akı. Difüzyon katsayısı korelasyonları | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
4 | Durgun faz boyunca difüzyon | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 26 |
5 | Hareketli faz boyunca difüzyon. Eş-molar zıt yayınım | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 27 |
6 | 1. Ara sınav | |
7 | Kütle transferi diferansiyel eşitlikleri. Başlangıç ve sınır koşulları | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
8 | Homojen kimyasal reaksiyon olmadığı durumda moleküler difüzyon | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
9 | Homojen kimyasal reaksiyon olduğu durumda moleküler difüzyon | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
10 | 2. Ara sınav | |
11 | Konvektif kütle transferi | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 28 |
12 | Isı ve kütle transferi analojileri | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 6 |
13 | Fazlar arası kütle transferi, ikili-direnç teorisi | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 29 |
14 | Konvektif kütle transferi korelasyonları | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 30 |
15 | Dönem değerlendirmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, New York. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. New York. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 20 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 35 |
Final Sınavı | 1 | 45 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 2 | 55 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 45 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 6 | 96 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 16 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 20 | |
Final Sınavı | 1 | 30 | |
Toplam | 210 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | X | ||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | |||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | X | ||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest